
Makaron z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie
Składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 piersi kurczaka
- 400 ml śmietany 30%
- 1-2 szczypty gałki muszkatołowej
- 500 g makaronu penne
- 10 pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz do smaku
Krok po kroku
- Nastawić wodę na makaron.
- Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki i smażymy na niewielkiej ilości oleju z odrobina masła na głębokiej patelni.
- Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki (same złamią sie w odpowiednim miejscu). Pokroić na 3-5 cm kawałki.
- Pomidorki kroimy na pół (lub w ćwiartki jeśli są duże) a pietruszkę siekamy drobno.
- Makaron wrzucamy do gotującej wody i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, dodajać szparagi na ostanie 3 minuty gotowania.
- Do kurczaka dodajemy śmietanę, doprawiamy gałką muszkatałową, solą i pieprzem i gotujemy aż sos zacznie gestnieć.
- Na patelnię wrzucamy ugotowany i odcedzony makaron ze szparagami, pokrojone pomidorki i posiekaną pietruszkę. Mieszamy delikatnie wszytko razem i smażymy kilka minut razem aż składniki się połączą a sos będzie gęsty.
Źródło- kuchnia Lidla