
Mini pizza
Składniki
(na 6 mini pizzerenek)- 2,5 szklanki mąki pszennej typ 450,
- 1 szklanka letniej wody,
- 2 łyżki oliwy,
- 20 g świeżych drożdży lub 10g suchych,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cukru.
Dodatki:
- kawałek kiełbasy lub szynki
- 150 g sera cheddar,
- dowolne warzywa np papryka lub kukurydza
- ketchup.
Krok po kroku
- Do miski wsypuję mąkę, odrobinę soli, oliwę. Do szklanki wlewam ciepłą wodę. Połowę wody dodaję do mąki. Do wody, która została w szklance dodaję drożdże i cukier. Mieszam, aż drożdże się rozpuszczą się w wodzie i wlewam je do miski. Mieszam ciasto łyżką i później je wyrabiam kilka minut, tak aby było miękkie i elastyczne. Można dodać odrobine wody gdyby nie chcialo sie kleić. Można tez wyrobić mikserem (hakiem do ciasta drożdżowego). Dzielę je na 6 części i z każdej formuje kulkę. Na ręce wlewam odrobinę oliwy i obsmarowuję kulkę ciasta. Następnie wkładam do miski i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość .
- Blachę wykładam papierem do pieczenia. Biorę wyrośnięte kawałki ciasta. Każdą kulkę spłaszczam i układam na blachę. Ciasto smaruję odrobiną ketchupu. Posypuję startym serem. Wykladamy dodatki np kiełbasę.
- Mini pizza wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 2000 C. Piekę je z termoobiegiem ok. 10-12 minut. W połowie pieczenia otwieram piekarnik, aby pozbyć się z niego nadmiaru pary.
zródło:lecibocian.pl