
Chrupiące ciastka owsiane
Składniki
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru muscovado
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2,5 szklanki płatków owsianych
Krok po kroku
- Masło i biały cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać cukier brązowy i kontynuować ucieranie. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania jednolitej masy.
- Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Gdy używamy tylko jednej blachy, to ciasto najlepiej włożyć do lodówki pomiędzy formowaniem jednych i kolejnych ciastek.
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut aż brzegi będą złociste . Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.
- Ciastka przechowywać w puszce lub innym szczelnym pojemniku. Dobre są nadal po tygodniu przechowywania.
Za mojewypieki.com