
Tarta z cukinią i serem kozim
Składniki na kruche ciasto
- 175 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtki
- 4 łyżeczki zimnej wody
Składniki na nadzienie
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 200 ml słodkiej śmietany kremówki
- 3 jajka
- 500 g cukinii
- 140 g sera koziego
- łyżka masła
- szczypta gałki muszkatałowej
- sól, pieprz
Krok po kroku
1. Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrobić albo wrzucić do malaksera, aby się połączyły. Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni. Wyłożyć ciastem blachę do tarty o wielkości 23 cm, ucinając wystające brzegi. Ewentualnie, gdyby ciasto było zbyt kruche, wygnieść nim blaszkę. Ciasto ponakłuwac widelcem i wstawić do lodówki na 10 min.
2. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Ciasto przykryć folia aluminiową, błyszczącą stroną do dołu i obciążyć fasolą albo kulkami ceramicznymi. Piec 15 min. Po tym czasie usunąć folię i fasolki i piec kolejne 5 min. Ciasto można przygotować dzień wcześniej.
3. Cukinię pokroić w plastry i podsmażyć na maśle ok 5 min. Połowę sera pokroić na plastry, drugą połowę pokruszyć.
4. Śmietany połączyć z jajkiem trzepaczką, dodać szczyptę gałki i trochę soli i pieprzu. Cukinię i pokruszony ser wyłożyć na ciasto. Wylać masę śmietanową do 3/4 wysokości formy. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 190 stopni. Formę włożyć do piekarnika i wysunąć półkę, wylać pozostałą masę jajeczną i położyć plastry sera. Piec 25 min.