Zapiekanka z cukinią i serem brie

Składniki
- 600 gr cukinii
- 3 łyżki oleju
- 6 plastrów boczku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150 ml wytrawnego białego wina
- 200 gr ryżu do risotto
- 850 ml gorącego bulionu z kury (może być z kostki)
- 160 gr sera brie
Krok po kroku
- Cukinię pokroić w plasterki i podsmażyć na 2 łyżkach oleju/oliwy aż się zrumieni- ok 10 min. Cukinię zdjać z patelni i odłożyć na bok.
- Rozgrzać pozostały olej i podsmażyć pokrojone w kostkę boczek, cebulę i czosnek. Smażyć ok 8 min, następnie dodać ryż i podpiec razem, aż ziarenka staną się szkliste.
- Dodać wino i poczekać aż wyparuje. Pomieszać i dodać ok 1/3 bulionu. Mieszać często aż płyn się wchłonie. Powtórzyć dwa razy z pozostałym bulionem mieszając cały czas wolno. Powinno to zająć ok 20 min.
- Piekarnik nastawić na funkcję grill (górna grzałka). Ryż wymieszać z cukinią, doprawić do smaku i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Ser pokroić w plasterki, ułożyć na wierzchu i zapiec ok 5 min, aż ser się zrumieni.