Ciasto czekoladowe z cukinią i orzechami

Składniki
- 350 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu
- 175 ml oleju lub oliwy
- 50 g kakao
- 375 g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki ekstaktu waniliowego
- 500 g startej cukinii (ok 2 średniej wielkości)
- 140 g orzechów laskowych
- szczypta soli
Składniki na polewę
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
Krok po kroku
- Orzechy podpiec na suchej patelni. Gdy przestygną posiekać je grubo lub włożyć do torebki i potłuć tłuczkiem do mięsa.
- W jednej misce wymieszać składniki suche (mąkę, proszek, sodę, cynamon, sól, kakao, cukier). W drugiej łaczymy składniki mokre (lekko odciśniętą cukinię, olej, jajka, aromat waniliowy). Zawartość obu misek łączymy razem. Dodajemy orzechy i mieszamy.
- Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 min.
- Gdy ciasto ostygnie, robimy polewę. Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Śmietanę zagotowujemy, zalewamy czekoladę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy polewa jest chłodna, polewamy nią ciasto.