Udka kacze ze śliwkami i chilli

Składniki
- 4 kacze uda
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżeczki przyprawy chińskiej „Pięć smaków”
- 1/2 laski kory cynamonowej
- kilka gwiazdek anyżu (opcjonalnie)
- 1 łyżka oliwy
- 1-2 czerwone papryczki chilli
- 16 śliwek
- 2 łyżki brązowego cukru
Krok po kroku
- Udka włożyc do plastikowej torebki na kanapki wraz z oliwą, sosem sojowym, przyprawą i laską cynamonu. Wstawić do lodówki na min 2 godz (max 2 dni).
- Śliwki przekrojone na pół ułozyć na dnie naczynia żaroodpornego wraz z drobno posiekanym chilli. Dodać cukier i zalewę powstałą w torebce z udkami- wymieszać wszystko razem.
- Udka położyć na wierzchu i piec w temperaturze 175 stopni przez 2 i 1/2 godz. Spróbować powstały sos i ewentualnie dodać trochę cukru lub sosu sojowego.