Granola z bakaliami

Składniki na 1.5 kg granoli
- 500 g płatków owsianych
- 125 g masła
- 150 ml miodu
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 50 g orzechów pekan lub włoskich
- 150 g orzechów laskowych
- 75 g pestek z dyni
- 75 g pestek słonecznika
- 50 g siemienia lnianego
- 100 g wiórek kokosowych
- 300 g dowolnych owoców suszonych (np. rodzynki, żurawina, figi, morele, daktyle)
Krok po kroku
- Piekarnik nastawić na 170 stopni.
- Masło rozpuścić z miodem i aromatem.
- Wszystkie składniki suche, oprócz owoców suszonych, mieszamy razem. Zalewamy rozpuszczonym masłem z miodem i dokładnie mieszamy.
- Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy płatki równomiernie.
- Pieczemy 25 min, mieszając co ok 5 min. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Duże owoce suszone kroimy na mniejsze kawałki. Gdy płatki wystygną, suszone owoce mieszamy razem z nimi.
- Przechowywać w szczelnym pojemniku do 2 miesięcy.