
Spaghetti Carbonara
Składniki
- 400 g makaronu
- 200 g boczku
- 75 ml śmietany 36%
- 3 jajka
- 2 duże ząbki czosnku
- 50 g sera Grana Padano lub parmezanu
Krok po kroku
- Makaron wrzucić do garnka z gotującą wodą.
- Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni, aż zacznie się brązowić.
- Czosnek obrać, drobno pokroić i dodać do boczku- chwilę podsmażyć.
- 2 całe jajka i jedno żółtko wymieszać ze śmietaną i wiekszością drobno startego sera (odłożyć trochę sera do posypania)- dodać trochę soli i sporo czarnego pieprzu.
- Makaron odlać, wrzucić z powrotem do garnka.
- Do garnka z makaronem dodać jajka ze śmietaną i boczek wraz z wytopionym tłuszczem- wszystko szybko razem wymieszać, aż sos zgęstnieje.