
Kruche ciasto z rabarbarem
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 185 g masła
- 3 duże żółtka
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 1 kg rabarbaru
- 6 łyżek cukru
- 1/2 szklanki dżemu truskawkowego
- Kruszonka:
- 185 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 125 g masła
- cukier waniliowy (1 opakowanie)
Krok po kroku
- Makę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać
- Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformować w wałek, zawinac w folię i schłodzić w zamrażarce przez co najmniej 30 minut. Można też włożyć do lodówki na całą noc.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.
- Blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto zetrzeć na grubej tarce i dokładnie wylepić nim dno.
- Podpiec w piekarniku ok 15 min, lekko wystudzić.
- Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok – około 2 – 3 minut. Przełożyć rabarbar na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku (można użyć do przygotowania napoju).
- Aby przygotować kruszonkę, należy mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku, mocno podgrzać i zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać.
- Przestudzone ciasto posmarować cienko dżemem, wyłożyć na nie odsączony rabarbar, posypać łyżką tartej bułki i na końcu posypać pokruszoną kruszonką.
- Piec okolo 30 – 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Ciasto najlepsze jest świeże, gdy kruszonka i ciasto są chrupiące. Po kilku dniach ciasto robi się namoknięte. Za mojewypieki.com