
Pancakes z jabłkami
Składniki
Na ok. 15 sztuk
- 190 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka rozpuszczonego masła
Krok po kroku
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
- Wszystkie składniki suche wymieszać dokładnie.
- Dodać mleko i jajko i wymieszać delikatnie.
- Na końcu wmieszać starte jabłko i rozpuszczone masło.
- Smażyć na suchej patelni na średnim ogniu. Placki przewracamy, gdy zaczynają się robić bąbelki.
- Podawać z miodem, sosem do lodów lub z czym lubimy.