Żeberka słodko-kwaśne

Składniki
- 1 kg żeberek
- sól,pieprz
- olej
Sos
- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- pół słoiczka przecieru pomidorowego
- 6 łyżek miodu
- pół szklanki octu
- sól,pieprz
- bazylia
- majeranek
Krok po kroku
- Żeberka pokroić na kawałki,posypać solą i pieprzem i zrumienić na gorącym oleju. Odłożyć do żaroodpornego naczynia. Na tłuszczu od smażenia żeberek udusić pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Miód, ocet, przecier i przyprawy wymieszać razem. Najlepiej sos spróbować i ewentualnie dodać trochę cukru i/lub przypraw. Sos wlać na patelnię i dusić z cebulą ok 15 minut.
- Sosem zalać żeberka, przykryć naczynie i dusić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości (ok. 1,5 godziny).