Sałatka z tuńczykiem wg Michela Moran

Składniki
- 125 g ryżu (1 torebka)
- 2 jajka
- 1 pomidor (można obrać ze skóry)
- 120 g oliwek zielonych
- 1 cebula
- 1 puszka tuńczyka
- 3 ziemniaki (moim zdaniem zbędne)
- pieprz
- majonez (kilka łyżek)
Krok po kroku
- Ryż, jajka i ziemniaki ugotować (oddzielnie). Ryż przełożyć na sitko i przepłukać zimną wodą.
- Ziemniaki i pomidor pokroić w grubą kostkę. Jajka i cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Tuńczyk i oliwki odsączyć. Jeżeli oliwki są małe, przekroić je na pół, jeżeli duże- na grube plasterki.
- Wszystkie składniki wymieszać razem z majonezem. Doprawić pieprzem.