
Ciasto z żurawiną
Jeśli uda się Wam gdzieś dostać żurawinę świeżą lub mrożoną to koniecznie spróbujcie tego ciasta.
Składniki
- 150 g żurawiny
- 150 g miękkiego masła
- 50 g marcepanu
- 150 g mąki
- 1 lyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 75 g mielonych migdałów
- 1 pomarańcza (skórka + wyciśnięty sok)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub cukru waniliowego z aromatem migdałów
- 2 łyżki cukru pudru- na lukier
Krok po kroku
- Mrożoną żurawinę dokładnie rozmrozić i odsączyć na ręczniku papierowym. Marcepan pokroić w małą kostkę. Wymieszać go z żurawiną i łyżką mąki. Odstawić na bok.
- Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, mieszając masę dokładnie po dodaniu każdego jajka. Dodać mielone migdały, mąkę, skórkę z pomarańczy i ekstrakt. Zmiksować razem. Dodać żurawinę z marcepanem i wymieszać.
- Piec w wysmarowanej masłem keksówce ok 50 min w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto wystygnie, cukier puder rozetrzeć z odrobiną soku z pomarańczy i polać ciasto.