Zupa krem z pietruszki

Składniki
- 25 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 kg pietruszki
- 1,5 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
- 1 cebula
- 1,5 lyżeczki octu winnego
- 150 g sera Stilton
- 140 ml śmietany
Krok po kroku
- Cebulę drobno posiekać. Masło rozpuścić w garnku, dodać cebulę i dusić ok 5 min. Dodać drobno pokrojony czosnek i dusić kolejne 5 min. Po tym czasie dodać obraną, pokrojoną pietruszkę. Wymieszać razem, dodać bulion i gotować 20 min, aż pietruszka zmięknie.
- Zupę zdjąć z ognia, dodać ocet i 100 g sera Stilton, zmiksować blenderem. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać śmietanę. Podawać posypane pozostałym serem. Pyszna z pieczywem posmarowanym grubo masłem.