Zupa Halloween

Składniki
- 1 kg dyni
- 50 ml oliwy
- 2 małe cebule
- 600 ml bulionu warzywnego
- 100 ml jogurtu greckiego lub śmietany
- 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatałowej
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- sól, pieprz
Krok po kroku
- Cebulę posiekać i podsmażyć przez ok 5 min ze szczyptą soli na oliwie w garnku o grubym dnie. Dodać gałkę muszkatałową i imbir, wymieszać razem i podsmażyć ok 1 min. Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w kawałki. Dodać do podsmażonej cebuli i dusić razem ok 10 min, mieszając od czasu do czasu.
- Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia a następnie gotować na niewielkim ogniu przez 15 min, aż dynia będzie miękka. Zupę zmiksować blenderem. Podawać z kleksem jogurtu.