
Duszona karkówka z cynamonem i musem jabłkowym
Absolutnie rewelacyjna!
Składniki
- 700 g- 1 kg karkówki
- 2-3 jabłka
- 1-2 łyżki chrzanu
- 4 ząbki czosnku
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki miodu
Krok po kroku
- Mięso myjemy i osuszamy. Nakłuwamy nożem w kilku miejscach i wciskamy czosnek pokrojony na słupki.W moździerzu rozcieramy kolendrę, cynamon, 1 ząbek czosnku i skórkę cytrynową. Dodajemy miód i mieszamy wszystko razem. Powstałą marynatą nacieramy mięso. Wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godz lub całą noc.
- Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 2 godz (jeśli pieczemy w rękawie to rozcinamy folię 15 min przed końcem pieczenia).
- Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki,usuwamy pestki i układamy na blaszce. Wstawiamy do piekarnika w którym piecze się mięso na ostatnie 1/2 godz pieczenia. Jeżeli jabłka nie są całkowicie miękkie, muszą zostać w piekarniku kilka minut dłużej. Upieczone jabłka miksujemy blenderem, dodajemy chrzan i mieszamy razem.