
Schab z sosem tatarskim
Schab może nie prezentuje się pięknie, ale jest bardzo, bardzo smaczny.
Składniki
- 6 plastrów schabu
- 1 słoiczek sosu tatarskiego (250 g)
- 300-400 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 czerwona papryka
- 100 g sera żółtego
- sól, pieprz
Krok po kroku
- Pieczarki pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, doprawić delikatnie solą i pieprzem. Schab rozbić na cienkie plastry.Ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Posolić i popieprzyć.
- Cebulę bardzo drobno pokroić i rozłożyć na plastrach schabu. Na to wyłożyć podsmażone pieczarki i paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Na wierzchu rozsmarować sos tatarski i przykryć folią aluminiową.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 min. Po tym czasie zdjąć folię i posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika na kolejne 10-15 min aż ser się rozpuści.