
Ciasto czekoladowe z cukinią
Składniki
- 115 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki oleju
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 1/ 2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 300 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (niekoniecznie)
- 2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
- 60 g gorzkich chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
Krok po kroku
- Masło zmiksować na jasną puszystą masę. Dodawać stopniowo olej i nadal miksować. Dodać cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól. Zmiksować. Po kolei wbijać jajka nie przestając miksować. Dodawać mąkę na przemian ze śmietaną, miksując. Dodać kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i chipsy czekoladowe, wymieszać.
- Blachę o wymiarach 22 x 33 cm (można też piec w dużej tortownicy, wtedy należy wydłużyć czas pieczenia) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 – 45 minut (lub dłużej). Ciasto wyjąć, ostudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Rozsmarować na cieście.