Ciasto z agrestem

Składniki
- 500 g agrestu (dałam 350g)
- 250 g miękkiego masła lub margaryny
- 150 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 100 g zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- otarta skórka z 1 cytryny lub pomarańczy (nie miałam, wyszło dobre i bez :))
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki cukru demerara
Krok po kroku
- Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Po kolei dodawać jajka (ważne). Mąkę wymieszać z migdałami, skórką cytrusową i proszkiem do pieczenia. Wmiksować powoli do masy maślanej.
- Kwadratową formę o boku 23 cm lub tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią ciasto, wyrównać. Górę ciasta posypać bułką tartą. Wyłożyć owoce, wciskając je do połowy. Posypać brązowym cukrem. Piec ok 1 godz lub więcej w temperaturze 160 stopni.