
Domowa wędlina
Do wykonania tej wędliny potrzebna jest strzykawka. Najlepsza jest strzykawka masarska z grubą igłą z dziurkami, ale można też użyć zwykłej, zakupionej w aptece.
Składniki
- ok 1,5 kg szynki, karkówki lub łopatki wieprzowej
- ok 1,5 l przegotowanej, chłodnej wody
- 5-6 ząbków czosnku
- 5 listków laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki soli peklowej
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
Krok po kroku
- Mięso dokładnie umyć. Wodę wlać do wysokiego naczynia, dodać przyprawy i wymieszać do rozpuszczenia soli i cukru. Mięso dokładnie naszprycować zalewą, wstrzykując ją przy użyciu strzykawki w odstępach ok 1 cm z każdej strony. Włożyć mięso do roztworu, upewniając się, że znajduje się całkowicie pod wodą. Mięso pozostawić w zalewie na minimum 48 godz w lodówce (max do tygodnia).
- Piec w folii (rękawie) w temperaturze 200 stopni przez 1,5 godziny, rozcinając folię na ostatnie 15 min pieczenia.