Chłodnik litewski

Składniki
- duży pęczek boćwiny wraz z buraczkami
- 2 ogórki gruntowe lub 1/2 szklarniowego
- 1/2 szkl posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku (dałam więcej)
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
- 1/2 szkl kwaśnej śmietany
- 2 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)
Krok po kroku
- Boćwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (aby zakryło warzywa) i dusić ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia.
- Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki, posolić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo i/lub młodymi ziemniakami.