
Tort kokosowy
Biszkopt
- 5 jajek
- 3/4 szkl drobnego cukru
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
Krem
- 625 g mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki
- 2/3 szkl cukru pudru
- 1 szkl wiórków kokosowych
- 4 łyżki likieru kokosowego np. Malibu
Do nasączenia tortu:
100 ml wody
100 ml likieru kokosowego
Krok po kroku
- Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier i żółtka jedno po drugim, nie przerywając ubijania. Mąki wymieszać i przesiać razem. Delikatnie dodać do piany, wymieszać krótko mikserem na wolnych obrotach. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę. Piec ok 40 min w temperaturze 170 stopni.
- Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić w formie na podłogę z wysokości ok 50 cm (aby pozbyć się pęcherzyków powietrza). Ciasto odstawić do piekarnika i wystudzić przy otwartych drzwiczkach. Boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero gdy ciasto będzie całkowicie wystudzone. Przekroić na 3 blaty (mam większą formę i ograniczone zdolności manualne, więc przekrajam na 2 blaty).
- Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone i wymieszać razem. Następnie dodać cukier puder, likier i wiórki i wymieszać. Biszkopt nasączyć wodą zmieszaną z alkoholem. Ciasto przełożyć masą, pozostawiając 1/3 do dekoracji. Ciasto można udekorować wiórkami