Papryka nadziewana baraniną

Składniki
- 500 g mielonego mięsa z baraniny
- 4 papryki
- 150 g ugotowanego ryżu (1/2 torebki)
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- szczypta chilli
- 4 łyżki natki pietruszki
- 400 ml bulionu drobiowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
Krok po kroku
- Mięso zbrązowić na patelni. Cebulę i czosnek posiekać i dodać do mięsa. Podsmażyć razem, dodać przyprawy, natkę, przecier, ryż i podlać 300 ml bulionu. Chwilę poddusić razem i ewentualnie doprawić więcej.
- Piekarnik nastawić na 200 stopni. Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki i membranę. Ułożyć paprykę na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, posolić i popieprzyć. Wypełnić mięsem, podlać pozostałym bulionem i przykryć folią. Piec 45 min, po czym zdjąc folię i piec kolejne 10 min.