
Ekspresowa wędlina
Gdy zobaczyłam ten przepis na gotowaniecieszy.blox.pl to nie mogłam uwierzyć, że wystarczy 2x5min gotowania, aby przygotować wędlinę. A jednak jest to możliwe- schab wyszedł pyszny. Autorka bloga sugeruje, że przepis można również wykorzystać do piersi z indyka, szynki lub karkówki.
Składniki
- ok 2 kg schabu
- 2.5 litra wody
- 2 łyżki majonezu
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/3 szkl soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka cukru
- 4 ząbki czosnku
Krok po kroku
- Wodę wlewamy do garnka. Do wody dodajemy wszystkie przyprawy, majonez i czosnek. Gotujemy wszystko i pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnej zalewy wkładamy schab i doprowadzamy do wrzenia. Od tej chwili gotujemy 5 minut i zdejmujemy z gazu.
- Odstawiamy na całą noc do wystygnięcia (w tym samym garnku i zalewie), a rano jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. I znowu odstawiamy na kilka godzin do wystygnięcia. Gotowa wędlinę wyjmujemy z zalewy, owijamy papierem lub folią aluminiową i przetrzymujemy w lodówce.