
Domowa granola
Składniki
- 450 g płatków owsianych
- 120 g ziaren słonecznika
- 120 g ziaren sezamu
- 175 g przecieru jabłkowego albo 1 jabłko starte na tartce
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 120 g golden syrup (ew. płynnego miodu)
- 4 łyżki płynnego miodu
- 100 g brązowego cukru
- 250 g migdałów (bez skórki)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 300 g rodzynek
Krok po kroku
- Aby obrać migdały ze skórki należy je zalać gorącą wodą na ok 10 min. Po tym czasie skórka ładnie schodzi.
- Wszystkie składniki, oprócz rodzynek, wymieszać razem. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 40 min w temperaturze 170 stopni, mieszając co 10-15 min. Po wystudzeniu wymieszać z rodzynkami. Przechowywać w szczelnym pojemniku.