Sernik londyński

Spód
- 150g ciastek typu digestive (jak nie mam to używam zwykłych herbatników)
- 75g masła
Masa
- 600g serka kremowego
- 150g drobnego cukru
- 3 żółtka
- 3 jajka
- 1 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 1 1/2 łyżki soku z cytryny (ja pomijam)
Polewa
- 140ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżka drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Krok po kroku
- Ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej, więc należy je zabezpieczyć przed wodą. Dno tortownicy nakryć dużym kawałkiem folii aluminiowej, założyć obręcz i zagiąć folię do góry (zdjęcie poniżej). Owinąć z zewnątrz jeszcze jednym kawałkiem folii.
- Ciastka rozkruszyć dokładnie (najlepiej w blenderze) i wysypać na dno tortownicy. Masło rozpuścić i polać pokruszone ciastka, wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Serek utrzeć z cukrem, dodać jajka i żółtka, naste pnie ekstrakt i sok z cytryny i szybko zmiksować, aby nie napowietrzyć masy.
- Zagotować wodę w czajniku. Masę wylać na ciastka. Tortownicę wstawić do większej blachy, wlać gorącą wodę do ok połowy wysokości tortownicy. Piec ok 50 min, aż sernik będzie ścięty. Pod koniec pieczenia zmiksować śmietanę z cukrem i ekstraktem. Wyjąć sernik z piekarnika, polać śmietaną i wstawić na kolejne 10 min. Sernik wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia i następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
