Pieguski

Składniki
- szkl. mąki pszennej lub pełnoziarnistej
- pół kostki masła
- 1/2 szkl. cukru
- jajko
- kilka kropli esencji waniliowej
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- tabliczka gorzkiej czekolady
- papier do pieczenia
- opcjonalnie rodzynki i orzechy
Krok po kroku
- Czekoladę i orzechy posiekać na małe kawałeczki. Nagrzać piekarnik do 175 st. Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko, esencję, sól i w dalszym ciągu ucierać, do uzyskania jednolitej masy. Domieszać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec dodać kawałki czekolady i rodzynki/orzechy- wymieszać. Z ciasta uformować kulki wielkości mandarynek, spłaszczyć je na placuszki i układać na blasze w dość dużych odległościach. Ciasteczka piec ok.10-15 min, aż nabiorą złocistego koloru.