
Babeczki jak pierniczki
Składniki na 12 babeczek
- ¾ szkl mąki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g masła
- 55 g gorzkiej czekolady
- ½ szkl kakao
- 2 duże jajka
- ¾ szkl brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dodałam cytrynowego przypadkiem- też pasował)
- ½ szkl śmietany kwaśnej
- ¾ szkl powideł ze śliwek
Składniki na polewę
- 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 30 g masła
Krok po kroku
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę posiekać na małe kawałki. Masło roztopić, zdjać z palnika i dodać czekoladę, odstawić do rozpuszczenia, mieszając pod koniec. Dodać przesiane kakao, wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia.
- W tym czasie mąkę, cynamon, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski i wymieszać. Jajka ubić z cukrem dodając ekstrakt waniliowy. Następnie powoli wlać masę czekoladową i dobrze zmiksować. Masę jajeczno- czekoladową dodać do suchych składników wraz ze śmietaną. Wymieszać tylko do połączenia składników.
- Piekarnik nastawić na 170 stopni. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Formę wypełnić masą do połowy i wyrównać. Na środku kłaść łyżeczkę powideł i przykryć pozostałym ciastem. Piec bez termoobiegu przez ok 20- 25 min. Gdy babeczki wystygną, polać je polewą czekoladową, którą przygotowujemy rozpuszczając masło z czekoladą w kąpieli wodnej.