Zupa krem z cukinii

Składniki
- 4 średnie cukinie
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 100 ml śmietany 18%
- 2 bulionetki warzywne
- 2 łyżki oleju
- pieprz
Krok po kroku
- Cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej i udusić cebulę z czosnkiem aż do miękkości. Umyte cukinie kroimy w półplasterki i wrzucamy do garnka. Podlewamy odrobiną zagotowanej wody, dodajemy 1 bulionetkę i dusimy pod przykryciem 15 min.
- Zupę miksujemy (najlepiej w malakserze, jeśli robimy to blenderem musimy się liczyć z faktem, że będzie mocno pryskać). Do kremu dodajemy drugą bulionetkę, śmietanę i pieprz. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Przed podaniem można posypać serem.