Sernik waniliowy

Składniki na spód
- 200 g ciasteczek digestive
- 75 g masła
Krok po kroku
- Ciastka dokładnie pokruszyć blenderem lub wałkiem. Masło roztopić, wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć folią. W dno wcisnąć masę ciastkową, schłodzić pól godziny w lodówce.
Składniki na masę serową
- 450 g twarogu trzykrotnie mielonego (może być śmietankowy, ja używam quarka)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z jednej laski
- 3 jajka
- 120 g cukru pudru
- 225 śmietany kremówki
Krok po kroku
- Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, im krócej tym lepiej (gdy sernik za bardzo się 'napowietrzy’ to opada). Wylać na schłodzony spód. Piec około 45 minut w temperaturze 1800C przykryty folią, by pozostał biały. Sernik ma być 'ścięty’ a nie upieczony na sztywno. Gdy ostygnie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.