
Schab z gnocchi w sosie musztardowym
Ekspresowe danie z przepisu Nigelli. Myślę, że równie dobre byłoby w wersji 'polskiej’ z kluskami śląskimi.
Składniki
- kilka plastrów schabu (może być z kością)
- 500 g gnocchi
- 2 łyżeczki oliwy
- 125 ml cydru
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
- 75 ml śmietany 30%
- 1 ząbek czosnku
Krok po kroku
- Plastry schabu rozbić delikatnie. Rozgrzać oliwę (najlepiej czosnkową) na średnim ogniu. Gdy używamy zwykłej oliwy można dodać pokrojony na kilka części ząbek czosnku i podsmażyć chwilę. Czosnek usunąć z patelni i położyć schab. Smażyć kilka minut z każdej strony aż będzie lekko brązowy.
- Mięso odłożyć na talerz (można przykryć albo włożyć do rozgrzanego piekarnika jeżeli chcemy aby było gorące). Na patelnie wlać cydr i podgotować ok minuty. Następnie dodać musztardę i śmietanę i zagotować. Wrzucić gnocchi i zagrzać je przez ok 3 min aż wchłoną trochę sosu. Smacznego!