
Polędwiczka z mozarellą i suszonymi pomidorami
Przepis z programu „Ugotowani”
Składniki
- 1 polędwiczka
- 1 kulka mozarelli
- pęczek bazylii
- 1/2 małego słoiczka suszonych pomidorów
- kilka ząbków czosnku
- suszone zioła: oregano, bazylia, rozmaryn
- czarne oliwki (jeśli lubimy)
- sól
- oliwa do smażenia
Krok po kroku
- Polędwiczkę dobrze myjemy a najlepiej moczymy w zimnej wodzie przez kilka godz. Następnie nacieramy ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ok 2 godz.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy polędwiczkę w całości na złoty kolor z każdej strony. Odstawiamy na kilka minut aby ostygła. Polędwiczkę kroimy na plastry o grubości 4 cm i delikatnie je rozbijamy.
- Pocięte mięso układamy w naczyniu do pieczenia, na każdym plastrze kładziemy na zmianę grubą warstwę listków bazylii, plaster pomidora, plaster mozzarelli i czarną oliwkę (możemy nabić ją na wykałaczkę). Tak przygotowane mięso zapiekamy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.