Placek po węgiersku

Gulasz
- 1 kg mięsa wołowego
- 200 g pieczarek
- 2 czerwone papryki
- 2 duże cebule
- ząbek czosnku
- 3-4 łyżki mąki
- 750 ml bulionu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- olej do smażenia
- pieprz, sól
Placki ziemniaczane
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki mąki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- Śmietana kwaśna do podania
Krok po kroku
- Mięso umyj, pokój w kostkę, obtocz w mące i zrumień z dwóch stron na patelni na rozgrzanym oleju, następnie przełóż do garnka. Na tej samej patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę i także przełóż do garnka. Dodaj ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, zalej bulionem, tak aby przykrył mięso i duś ok 30 min.
- W tym czasie pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż na patelni aż wyparuje woda. Umyj paprykę i pokrój w cienkie paski. Pieczarki, świeżą paprykę, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku dodaj do gulaszu. Gotuj na wolnym ogniu kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
- Ziemniaki, cebulę i czosnek obierz, zetrzyj na tarce. Dodaj jajko, mąkę i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odlej nadmiar wody. Na dużej szerokiej patelni rozgrzej olej i wlewaj łyżką masę ziemniaczaną. Poruszaj patelnią, żeby się na niej równomiernie rozłożyła, wygładź powierzchnię placka i smaż, aż spód się zrumieni. Możesz co jakiś czas potrząsać lekko patelnią, aby masa nie przywarła. Kiedy spód będzie rumiany, zsuń placek na duży, płaski talerz. Następnie przyłóż patelnie i zdecydowanym ruchem odwróć ją przytrzymując talerz. Usmaż placek z drugiej strony. Podawać placek polany gulaszem z kleksem śmietany. Niewykorzystany gulasz można podać z kaszą gryczaną.