Kruche ciasteczka pomarańczowe

Składniki
- 300 g mąki oraz 2-3 łyżki do posypania stolnicy
- 200g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g cukru
- 1 żółtko
- 1 opak. cukru waniliowego
- 2 łyżki soku z pomarańczy (plus 1 łyż dodatkowo, jeśli sami przygotowujemy lukier)
- 150g zimnego masła
- 1 opakowanie lukru lub szkl cukru pudru
Krok po kroku
- Mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj połowę skórki z pomarańczy, masło i sok pomarańczowy. Zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na ok 1 godz.
- Ciasto rozwałkuj cienko na posypanej mąką stolnicy, wytnij ciasteczka. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 10-12 min w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciastka polukruj i posyp pozostałą skórką pomarańczową. Aby przygotować lukier, dodaj łyżeczkę soku pomarańczowego do cukru pudru i rozetrzyj łyżką. Jeśli będzie za gęsty, dodaj więcej soku.