
Boeuf Bourguignon
Czyli wołowina po burgundzku. Główny aromat temu daniu nadaje czerwone wino, więc jeśli go nie lubicie to lepiej wybierzcie gulasz z przepisu na placek węgierski.
Składniki na 5-6 porcji
- 1,2 kg wołowiny
- 2 x 50 gr masła
- 500 g małych pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 3 cebule
- 4 łyżki mąki
- 600 ml bulionu wołowego
- 500 ml wytrawnego wina czerwonego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Krok po kroku
- Wołowinę kroimy w kostkę, cebulę w ósemki, marchewki w 1 cm plasterki, pieczarki w ćwiartki lub grubsze plasterki, czosnek siekamy drobno. W dużym garnku na jednej części masła podsmażamy wołowinę z każdej strony (około 8 minut).
- Następnie mięso wyjmujemy z garnka i dodajemy drugą część masła, na której podsmażamy cebulę, marchewkę i czosnek. Po około 3-4 minutach dodajemy mąkę i smażymy cały czas mieszając kolejne 2-3 minuty po czym wlewamy bulion i wino a także dodajemy obsmażone mięso, pieczarki, tymianek, liście laurowe i pietruszkę. Gotujemy 5 minut po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem i całość przelewamy do żaroodpornego (najlepiej żeliwnego) naczynia i wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika.
- Pieczemy 2 godziny pod przykryciem, a następnie dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i pieczemy jeszcze 30 min.