
3 Bit
Bardzo szybkie i pyszne ciasto. Polecam!
Składniki
- 8 paczek herbatników
- 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego lub puszka gotowej masy 'krówka’
- krem 'Karpatka’ (lub 2 budynie śmietankowe, 1/2 kostki masła i 1/2 litra mleka)
- 200 ml śmietany 18% lub 36%
- 1 śnieżka
Krok po kroku
- Jeżeli używamy mleka słodzonego, to należy włożyć puszkę do małego garnka, zalać wodą i gotować przez 2 godziny na wolnym ogniu. Zostawić do całkowitego wystygnięcia (ważne!). Krem karpatkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu (dobry i szybki jest krem bez gotowania). Jeżeli sami przygotowujemy masę karpatkową, należy budynie ugotować w 1/2 l mleka, ostudzić i utrzeć z masłem. Krem śnieżka przygotowujemy ze śmietaną.
- Ułożyć warstwę herbatników na blaszce lub tacy. Na to wykładamy masę krówkową. Potem następną warstwę herbatników i krem karpatkowy. Ostatnią warstwę herbatników przykrywamy śnieżką. Posypujemy starta gorzką czekoladą lub kakao.