
Szarlotka na kruchym cieście
Moja idealna szarlotka- na kruchym cieście, z dużą ilością cynamonu.
Składniki na ciasto
- 2 szkl mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl cukru pudru
- 175 g masła
- 3 duże żółtka
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- cukier puder do posypania
Nadzienie
- 4 jabłka
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cynamon
- torebka cukru waniliowego z cynamonem (opcjonalnie)
- 1 łyżka bułki tartej
Krok po kroku
- Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody (kilka łyżek) i gotować na na niewielkim ogniu przez ok 15 min, aż jabłka się rozpadną. Dodać cukier i cynamon do smaku. Wymieszać i dodać mąkę ziemniaczaną. Poddusić kilka minut. Zostawić do ostygnięcia i stężenia.
- Mąkę, cukier puder i proszek przesiać do miski. Zimne masło pokroić na drobną kostkę, dodać do mąki, wmieszać żółtka i śmietanę. Szybko wyrobić, podzielić na 2 części (2/3 i 1/3), zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na minimum 1 godz.
- Piekarnik rozgrzać do 180 C. Dno tortownicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na grubej tartce. Jeśli nadal jest miękkie można je rozwałkować lub wgnieść w dno. Wstawić do piekarnika na ok 15 min, aby się podpiekło. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec ok 50 min, aż się zarumieni. Studzić ciasto w blaszce. Zbyt szybkie zdjęcie obręczy spowoduje wypłynięcie jabłek. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Można też ciasto upiec w większej blaszce, podwajając ilość składników.