Paella

Składniki
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 150 g kiełbasy chorizo
- 2 ząbki czosnku
- 6 sztuk cebuli dymki
- 1 łyżeczka kurkumy (nie dodałam, nadaje ładny, żółty kolor)
- 200 g ryżu do paelli/risotto np Arborio (ryż typu Basmati lun długoziarnisty jest nieodpowiedni)
- 1 papryka czerwona
- 650 ml wywaru warzywnego lub z kurczaka- może być z kostki/bulionetki
- 180 g krewetek surowych (szarych)- dodałam gotowych, czyli różowych
- 100 g mrożonego groszku zielonego
- 4 małe pomidory
Krok po kroku
- Pierś pokroić w 2 centymetrowe kostki i obtoczyć w papryce. Kiełbasę pokroić na plasterki, czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać niewielką ilość tłuszczu na głębokiej patelni. Wrzucić pierś, kiełbaskę i czosnek i podsmażyć kilka minut na średnim ogniu aż kurczak zacznie się rumienić. Dodać pokrojoną cebulkę, kurkumę, ryż i czerwoną paprykę. Wymieszać i podsmażyć ok 3 min aż ryż zacznie być szklisty.
- Dodać gorący wywar, zamieszać i dusić 10 min. Nie ma potrzeby mieszania. Pomidory pokroić na ćwiartki- wrzucić na patelnię wraz z krewetkami i groszkiem. Dusić kolejne 10 min aż ryż będzie miękki. Doprawić do smaku pieprzem.