Moussaka

Składniki
- 800 gr mielonej baraniny
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 50 ml białego wina
- puszka pomidorów (400gr)
- 1 laska cynamonu
- garść świeżego oregano
- 3 bakłażany
- sól, pieprz
- oliwa
Składniki na sos serowy
- 75 gr masła
- 75 gr mąki
- 600 ml mleka
- 50 gr parmezanu
- 2 jajka
Krok po kroku
- Cebulę pokrojoną w drobną kostkę i zmiażdżony czosnek podsmażyć na dwóch łyżeczkach oliwy. Dodać mięso i smażyć aż będzie brązowe. Następnie dodać wino, pomidory, posiekane oregano i całą laskę cynamonu. Całość dusić przez 30-40 min. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem.
- W tym czasie bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości 5 mm. Plastry smażyć na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy (nie wszystkie na raz- tylko jedna warstwa, za każdym razem dodając łyżkę oliwy) aż będą lekko brązowe i miękkie. Usmażonymi plastrami wykładać dno naczynia żaroodpornego o wymiarach ok 20×30 cm. Każdą warstwę bakłażanów doprawić solą i pieprzem.
- Aby przygotować sos należy rozpuścić masło i dodać do niego mąkę. Mieszać cały czas i podsmażyć ok 1 min. Stopniowo dodawać mleko cały czas mieszając. Gotować 10 min mieszając od czasu do czasu. Dodać starty drobno ser i doprawić do smaku solą i pieprzem (najlepiej białym, bo wtedy nie będzie widać drobinek). Odstawić do ostygnięcia na kilka minut. W tym czasie wyjąć laskę cynamonu z mięsa i wyłożyć je na plastry bakłażanów. Do przestudzonego sosu dodać 2 jajka i wymieszać dobrze. Sos wylać na mięso i piec w piekarniku o temperaturze 200 C przez 25- 30 min.