Kruche ciasto z malinami i pianką

Ciasto
- 2,5 szkl mąki
- 250 gr masła lub margaryny (zimnego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Pianka
- 5 białek
- 1 szkl cukru (najlepiej drobnego do wypieków, w UK caster sugar)
- 1 opakowanie (16 gr) cukru waniliowego
- 2 opakowania (40 gr) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 1/2 szkl oleju
Dodatkowo
- 500 gr malin (mogą być mrożone, nie trzeba ich wcześnie rozmrażać)
- cukier puder do posypania
Krok po kroku
- Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. Ciasto podzielić na dwie części- 40% i 60%. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok godz aż ciasto będzie twarde. Można to zrobić dzień wcześniej.
- Blachę o wymiarach ok 20cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce, wyłożyć równomiernie i piec ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 190 C. Zostawić do wystudzenia.
- Białka ubić mikserem na sztywno. Dodawać powoli, nie przerywając miksowania, cukier i cukier waniliowy. Następnie bardzo powoli wsypać proszek budyniowy i wlać olej, cały czas miksując.
- Ubitą piankę wyłożyć na wystudzony spód. Wyłożyć maliny, otworkami do góry delikatnie je wciskając. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec 30-40 min w temperaturze 190 C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.