
Schab z porem i marchewką
Pyszny przepis na niedzielny obiad lub wizytę gości. Zamiast schabu można też użyć karkówkę lub łopatkę.
Składniki
- ok 1 kg schabu w plastrach
- 3-4 marchewki
- 1 duży por lub 2 małe
- 3 ząbki czosnku (może być też granulowany)
- sól, pieprz
- ketchup
- majonez
Krok po kroku
- Mięso rozbić na plastry o grubości ok 1 cm. Przyprawić solą i pieprzem oraz natrzeć czosnkiem. Plastry mięsa ułożyć jeden przy drugim w naczyniu do pieczenia. Posmarować ketchupem. Marchewkę zetrzeć na tarce i posypać nią mięso, następnie posmarować majonezem. Por pokroić i sparzyć gorącą wodą (niekoniecznie), ułożyć na wierzchu.
- Danie należy piec pod przykryciem ( ja piekę w blaszce przykrytej folią aluminiową) ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Gdy robimy to danie z karkówką należy je piec ok 45 min.