
Babka cytrynowa
Puszysta babka z cytrynową nutą. Idealna do popołudniowej herbatki.
Składniki
- 200g mąki ziemniaczanej
- 100g mąki pszennej
- 200g cukru
- 4 jajka
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g masła/margaryny
- 3 cytryny
- szklanka cukru pudru
Krok po kroku
- Rozpuścić masło i zostawić aż przestygnie. Piekarnik ustawić na 180 stopni. Jajka utrzeć z cukrem, dodać masło. Powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Skórkę z cytryn zetrzeć na drobnej tarce. Wycisnąć sok z 2 cytryn i dodać do masy. Masę przelać do tortownicy, keksówki lub formy do babek. Piec 45 min.
- Gdy ciasto wystygnie przygotować lukier (cukier puder utrzeć energicznie z sokiem z cytryny- gdy będzie za gęsty można dodać odrobinę wody). Rozprowadzić lukier po cieście, poczekać aż zastygnie. Smacznego!