Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Racuchy z twarogiem

Racuchy

Składniki

  • 250 g twarogu (w kostce, nie sernikowego)
  • 2 łyżki mąki plus trochę do oprószenia
  • 1 jajko
  • 2-4 łyżki cukru
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego lub łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia (olej, masło, olej kokosowy)
  • do podania: cukier puder, dżem, sos truskawkowy, śmietana

Krok po kroku

  1. Twaróg rozgnieść widelcem. Dodać makę, cukier, jajko, zapach waniliowy i wszystko dokładnie wymieszać razem. Masa powinna byc gęsta, ewentualnie dodac troche mąki.
  2. Dłonie oprószyć mąką i formować kulki. Nastepnie spłaszczyć kulki na grubość ok 1 cm i smażyć na niezbyt mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Wyłożyć na papierowy ręcznik.
  3. Aby przygotować sos truskawkowy, należy zblendować kilka truskawek z odrobiną cukru.