Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Makaron z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie

makaron

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 piersi kurczaka
  • 400 ml śmietany 30%
  • 1-2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 500 g makaronu penne
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz do smaku

Krok po kroku

  1. Nastawić wodę na makaron.
  2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki i smażymy na niewielkiej ilości oleju z odrobina masła na głębokiej patelni.
  3. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki (same złamią sie w odpowiednim miejscu). Pokroić na 3-5 cm kawałki.
  4. Pomidorki kroimy na pół (lub w ćwiartki jeśli są duże) a pietruszkę siekamy drobno.
  5. Makaron wrzucamy do gotującej wody i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, dodajać szparagi na ostanie 3 minuty gotowania.
  6. Do kurczaka dodajemy śmietanę, doprawiamy gałką muszkatałową, solą i pieprzem i gotujemy aż sos zacznie gestnieć.
  7. Na patelnię wrzucamy ugotowany i odcedzony makaron ze szparagami, pokrojone pomidorki i posiekaną pietruszkę. Mieszamy delikatnie wszytko razem i smażymy kilka minut razem aż składniki się połączą a sos będzie gęsty.

Źródło- kuchnia Lidla