Kotleciki z kalafiora

Składniki
- mały kalafior
- kulka mozzarelli (150 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki bułki tartej+ do panierki
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- olej (lub masło klarowane) do smażenia
Krok po kroku
- Kalafior podzielić na różyczki i ugotować ok 3-5 min w osolonej wodzie (w zależności od wielkości).
- Gdy kalafior się studzi, pokroić ser na małe kawałki, obrać ząbek czosnku i posiekać go oraz natkę pietruszki.
- Kalafior rozdrobnić blenderem lub tłuczkiem do ziemniaków (nie musi być dokładnie).
- Wszystkie składniki połączyć razem.
- Formować kotleciki, dociskając masę dość mocno. Obtoczyć w bułce tartej i smażyc na złoty kolor. Uwaga: kotleciki są bardzo delikatne i mają tendencje do rozpadania się- można dodać więcj bułki tartej.