Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Kotleciki z kalafiora

kalafior

Składniki

  • mały kalafior
  • kulka mozzarelli (150 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej+ do panierki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej (lub masło klarowane) do smażenia

Krok po kroku

  1. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować ok 3-5 min w osolonej wodzie (w zależności od wielkości).
  2. Gdy kalafior się studzi, pokroić ser na małe kawałki, obrać ząbek czosnku i posiekać go oraz natkę pietruszki.
  3. Kalafior rozdrobnić blenderem lub tłuczkiem do ziemniaków (nie musi być dokładnie).
  4. Wszystkie składniki połączyć razem.
  5. Formować  kotleciki, dociskając masę dość mocno. Obtoczyć w bułce tartej i smażyc na złoty kolor. Uwaga: kotleciki są bardzo delikatne i mają tendencje do rozpadania się- można dodać więcj bułki tartej.