Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Makaron jak moussaka

IMG_4364

Składniki

  • 250 g mielonej baraniny
  • puszka pomidorów
  • duża cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 200 g fety

Krok po kroku

  1. Bakłażan i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyc na kilka łyżkach oleju na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Po tym czasie zmniejszyć ogień, przykryć i dusić kolejne 5 minut mieszając często.
  2. Dodać mięso i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć aż mięso będzie brązowe. Gdy wytopi się dużo tłuszczu, należy go zlać.
  3. Nastawić wodę na makaron.
  4. Do mięsa dodać pomidory, koncentrat oraz cynamon i oregano. Wymieszać i dusić pod przykryciem ok 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Makaron odlać zostawiając 2-3 łyżki wody. Dodać mięso i wymieszać razem.
  6. Podawać posypane pokruszoną lub pokrojoną fetą.