Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Chrupiące ciastka owsiane

IMG_4342

Składniki

  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru muscovado
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2,5 szklanki płatków owsianych

Krok po kroku

  1. Masło i biały cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać cukier brązowy i kontynuować ucieranie. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania jednolitej masy.
  2. Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Gdy używamy tylko jednej blachy, to ciasto najlepiej włożyć do lodówki pomiędzy formowaniem jednych i kolejnych ciastek.
  3. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut aż brzegi będą złociste . Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.
  4. Ciastka przechowywać w puszce lub innym szczelnym pojemniku. Dobre są nadal po tygodniu przechowywania.

Za mojewypieki.com