
Sałatka brokułowa
Składniki
- 1 brokuł
- 1 mały por
- 200 g sera feta
- puszka kukurydzy
- 200 g szynki konserwowej
- 4 jajka
- mały świeży ogórek lub kawałek szklarniowego
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (może byc grecki)
- sól, pieprz
Krok po kroku
- Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i pokroić w kostkę.
- Pokrojony w półplasterki por wrzucić do gorącej wody na kilka minut, następnie odcedzić, przelać zimną wodą, dokładnie odcisnąć i dodać do miski.
- Brokuł podzielić na różyczki i ugotować tak aby był dość twardy, najlepiej na parze.
- Ogórek pokroić, ewentualnie pozbyć się pestek i dokładnie odcisnąć.
- Szynkę i fetę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć dokładnie. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Wszystkie składniki wymieszać razem w sporej misce (wychodzi jej dość dużo). Ważne, aby wszystkie składniki dobrze odsączyć, gdyż sałatka szybko podchodzi wodą. Można posypać natką z pietruszki.
Za radoscjedzenia.com