Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Sałatka brokułowa

IMG_4312

 

Składniki

  • 1 brokuł
  • 1 mały por
  • 200 g sera feta
  • puszka kukurydzy
  • 200 g szynki konserwowej
  • 4 jajka
  • mały świeży ogórek lub kawałek szklarniowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (może byc grecki)
  • sól, pieprz

Krok po kroku

  1. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i pokroić w kostkę.
  2. Pokrojony w półplasterki por wrzucić do gorącej wody na kilka minut, następnie odcedzić, przelać zimną wodą, dokładnie odcisnąć i dodać do miski.
  3. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować tak aby był dość twardy, najlepiej na parze.
  4. Ogórek pokroić, ewentualnie pozbyć się pestek i dokładnie odcisnąć.
  5. Szynkę i fetę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć dokładnie. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  6. Wszystkie składniki wymieszać razem w sporej misce (wychodzi jej dość dużo). Ważne, aby wszystkie składniki dobrze odsączyć, gdyż sałatka szybko podchodzi wodą. Można posypać natką z pietruszki.

Za radoscjedzenia.com