Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Keks dyniowy

IMG_4304

Składniki

  • 125 g cukru
  •  260 g mąki
  • 2 duże jajka
  •  250 g puree dyniowego
  • 50 ml wody
  • 1/2 szklanki oleju
  •  60 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady (dowolnej: ja dałam białą i deserową)
  •  60 g posiekanych orzechów

     

  •  60 g rodzynek
  •  1 łyżeczka sody
  •  1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

     

  •  1/2 łyżeczki cynamonu

     

  •  1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Krok po kroku

  1. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub odrobinę natłuszczamy olejem.
  2. Wszystkie suche składniki łączymy w jednej misce.
  3. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, wodę i dynię, a kiedy składniki połączą sie, dodajemy składniki suche. Ciasto miksujemy około minuty, a następnie przelewamy co formy.
  4. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 1 godz. Gdy wierzch sie za bardzo przypiecze można przykryć folią.

Za gotowaniecieszy.blox.pl