
Keks dyniowy
Składniki
- 125 g cukru
- 260 g mąki
- 2 duże jajka
- 250 g puree dyniowego
- 50 ml wody
- 1/2 szklanki oleju
- 60 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady (dowolnej: ja dałam białą i deserową)
- 60 g posiekanych orzechów
- 60 g rodzynek
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Krok po kroku
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub odrobinę natłuszczamy olejem.
- Wszystkie suche składniki łączymy w jednej misce.
- Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, wodę i dynię, a kiedy składniki połączą sie, dodajemy składniki suche. Ciasto miksujemy około minuty, a następnie przelewamy co formy.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 1 godz. Gdy wierzch sie za bardzo przypiecze można przykryć folią.
Za gotowaniecieszy.blox.pl